Casting - miten saada näyttelijät tällaiseen kuunnelmaan?

Aki Kiminki

casting-kasikirjoitus-2.jpg

“En voinut kovinkaan realistisesti haaveilla saavani tähän Tommi Korpelaa ja Miitta Sorvalia…”

Kun tekee kuunnelmaa amatööripohjalta - ja vieläpä ensikertalaisena - on castingissa, eli roolituksessa omat haasteensa. Koska tein äänitykset työpaikallani Solitalla, otin lähtökohdaksi sen että näyttelijät olisivat pääsääntöisesti työkavereitani. Ja koska en voinut kovinkaan realistisesti haaveilla saavani tähän Tommi Korpelaa ja Miitta Sorvalia, oli työkaverit “next best offer”. Näin myös äänitykset hoituvat helposti ja jokainen hahmo on jo valmiiksi “studiolla” kun työpäivän jälkeen aletaan neukkarissa mikkien äärellä lämmitellä reploja.

Tämä onnistuikin yli odotusten vaikkakin aluksi vähän jännittikin. Nimittäin, oli jostain syystä hieman erikoinen tunne täräyttää työkavereille aivan puskista, että “by the way, alan tekemään kuunnelmaa ja tarvitsen teitä näyttelijöiksi”. Ilmeistä päätellen tällaista ei ehkä ihan osattu odottaa. Mutta tämä herätti kyllä ihmisissä aluksi varovaista innostusta, myöhemmin vähän isompaakin.

Päähenkilöt olin roolittanut jo valmiiksi

Jo kuunnelmaa kirjoittaessani olin mielessäni roolittanut tarinan kolme päähenkilöä. Konsultiksi valitsin itseni - sori siitä - lähinnä “tuotannollisista” syistä: tiesin parhaiten mitä Stinden päässä pyöri ja lisäksi se tarkoitti aikataulupalapeliin yhtä henkilöä vähemmän. Aikataulupalapeli on nimittäin asia, joka menee jo todella vaikeaksi heti kun täytyy saada yli 3 henkilöä samaan aikaan samaan paikkaan.

Käsikirjoitusta tehdessäni Klemmarin toimitusjohtajan Seppo Töntön rooliin valikoitui mielessäni automaattisesti Janne Pullinen. Osasin jo etukäteen kuvitella Jannen täydellisenä vanhan liiton änkyränä, joka puhuu hitaasti, nojaa aina vanhaan maailmaan ja muistelee lämmöllä markka-aikaa. Jannen kadehdittava “yöradio-soundi” oli ehkä valinnan tärkein kriteeri. Janne oli myös ylipäätään ensimmäinen, jota syksyllä 2018 kysyin mukaan tähän prokkikseen. Olin hieman hämmentynyt ja yllättynytkin kun Janne täräytti samalta seisomalta että “kyllä, kuulostaa kiinnostavalta, olen mukana”. Jotenkin jo siinä kohtaa tuntui että nyt tämä lähti heti oikeille jengoille.

Klemmarin markkinointijohtajan Liisa Pörsän rooliin Helena Valtonen oli myöskin itsestään selvä valinta. Vanhana opiskelukaverina tiesin Helenan loistavat teatraaliset taidot, stand-up-kokemuksen ja heittäytymiskyvyt jo vuosien takaa. Helena olisi loistava Liisa, joka tulisi - spoiler alert! - tarinan lopussa syrjäyttämään Sepon.

Sivuhenkilöt - “valitsin ne ketä satuin saamaan”

Pilipalisaatio pyörii pitkälti kolmen päähenkilön eli Stinden, Sepon ja Liisan ympärillä, mutta mukana on paljon sivuhahmoja: pieniä dialogirooleja, mainos-spiikkejä, yksittäisiä lausahduksia jne. Näitä henkilöitä “castasin” pikkuhiljaa äänitysten jo alettua. Kukaan ei kieltäytynyt.

Jännittävin vaihe oli kysyä cameo-roolin esittäjiä mukaan. Siinäkin konversio oli varsin korkea: 75 %: neljää henkilöä kysyin ja kolme heistä lähti mukaan. Tässä kohtaa pitää nostaa hattua mm. Ville Tolvasen rohkeudelle. Ei ole välttämättä helppo ajatus lähteä mukaan kun random-tyyppi ottaa yhteyttä ja pyytää pieneen cameo-rooliin johonkin podcast-puskafarssiin. Kaikki mukaan lähteneet kuitenkin lupautuivat ensikysymällä. Taisi olla hyvät myyntipuheet : )

Castingissa oli jotain magiikkaa

Kun jälkeen päin keskustelin mukana olleiden kanssa, kävi ilmi että valituksi tuleet näyttelijät olivat päätyneet mukaan jonkun ihmeellisen tarkoituksen kautta. Kuulin heiltä asioita, joita en casting-vaiheessa tiennyt. Yksi oli haaveillut nuorena näyttelijän urasta. Toinen oli aiemmin jo ollut mukana parissakin kuunnelmassa. Kolmas oli halunnut jo pitkään tehdä jotain improteatterijuttuja, mutta ei ollut vielä sellaiseen päätynyt. Neljäs oli suunnitellut podcastin aloittamisesta mutta ei tiennyt vielä paljoakaan äänittämisestä, nyt tietää. Nämä kaikki asiat siis kuulin vasta sen jälkeen kun kyseiset henkilöt olivat valikoituneet tähän. Siinä kohtaa totesin vain, että tämä on jotain korkeampaa magiikkaa, juuri tällainen porukkahan tähän kuunnelmaan piti saada!

Ensimmäinen jakso uusiksi ja muita viimeisiä paloja ennen editointia

Tätä kirjoittaessa (19.1.2019) äänitykset on suurimmaksi osaksi tehty. Vielä puuttuu muutama dialogi, sekä paljon noita mainittuja yksittäisiä huudahduksia ym. Ja tulevalla viikolla äänitämme ensimmäisen jakson uudelleen. Ajattelin ottaa sen uusiksi, koska olemme tässä matkan varrella kehittyneet ja se ensimmäinen veto oli ehkä hieman aneeminen, näin jälkikäteen ajateltuna. Ja koska ensimmäinen jakso on kriittisen tärkeä kuuntelijan koukuttamiseksi jatkoon, haluan panostaa siihen vielä vähän lisää.

Aki Kiminki